"Probabil ca miercuri, impreuna cu colegii nostri din tara, toti colegii vor fi convocati la Bucuresti, vom lua o decizie impreuna cu domnul ministru. Suntem alaturi de colegii nostri din tara care au iesit spontan la aceasta actiune. Nu putem sa vorbim mai mult despre vreo propunere de la Ministerul Finantelor Publice, care a spus ca trebuie analizate, impreuna cu bugetul, propunerile pe care le fac”, a declarat, luni, presedintele SED Lex, citat de News.ro.

Vasile Marica a explicat ca, prin noua Lege a salarizarii, salariile angatilor ar scadea cu pana la 35 la suta.

"Cred ca este foarte clar pentru toata lumea ca avem oameni bine pregatiti si care stiu cu ce se mananca Legea salarizarii, iar la ora actuala acest protest spontan a facut sa priceapa si ministerul, probabil ca si in Parlament se va auzi acest ecou, ca scad salariile. Cred ca niciun parlamentar, nici ministrul Finantelor, nici ministrul Muncii nu pot fi de acord cu scaderea salariilor, indiferent cati oameni sunt carora le scad salariile, ca sunt 5, ca sunt 1.000, ca sunt 30, intre 10% si 35% este enorm”, a spus liderul sindical.

Intrebat daca salariatii din finante vor amana protestele pana miercuri, Marica a spus ca acest lucru nu este sigur, precizand ca protestul de luni nu a fost organizat de sindicat.

"Noi nu putem sa spunem nici sa ramana, nici sa inceteze, nu noi l-am pornit. Noi nu facem decat sa vedem daca oamenii accepta sa ii reprezentam in aceasta actiune. Daca nu, s-ar putea sa isi numeasca ei oameni sa vina la aceasta discutie. Este o nemultumire generala si ar fi o prostie sa cred, ca noi, sindicatele, am incercat sa discutam cu Guvernul, sa aducem la discutie scaderea de salarii, am facut propuneri fata de grila de salarii”, a spus presedintele Sed Lex.

Vasile Marica a mai spus ca aproximativ 12.000 de salariati vor fi afectati prin scaderea de 10-35 la suta din salariu daca Legea salarazarii va fi aprobata asa cum este.

"Din punctul nostru de vedere, circa 12.000 de salarii scad in proportie de 10-35%, pentru ca legea este facuta de asa natura incat pana in 2022 nu stim cat fluctueaza valorile, pentru ca nu stii salariul in plata la ora actuala, fiind diferentiat, cu cresteri diferentiate. Nu puteti sa calculati lucrul acesta, pe asta a mizat si Guvernul, nu se poate calcula, pentru ca are o previziune gresita, iar salariul minim diferentiat”, a explicat Marica.

Cateva mii de salariati din directiile de finante publice au declansat un protest spontan, luni dimineata, nemultumiti de proiectul legii salarizarii, iar protestul s-a extins rapid in toata tara, la directiile de finante din unele orase activitatea fiind oprita total. In multe orase, activitatea administratiilor finantelor publice a fost blocata in totalitate, angajatii protestand fie in holurile institutiilor, fie in fata sediilor acestora.

De asemenea, cateva sute de salariati au protestat in fata Ministerului Finantelor. Si angajatii directiilor de taxe si impozite din primariile sectoarelor 2, 3, 4, 6 si din Ploiesti au oprit lucrul, in semn de solidaritate cu salariatii din Finante

Angajatii din vami s-au solidarizat cu salariatii din Finante si au organizat o actiune de protest sub forma ”excesului de zel”, astfel ca toate masinile care au trecut prin punctele de frontiera au fost controlate amanuntit.