Mai mult, 1.050 de planuri de afaceri au fost acceptate la evaluare, insumand un buget de peste 40 milioane de lei, cu 95% mai mult decat bugetul alocat (21 milioane de lei).

„Putem spune ca obiectivul major, acela de stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private, a fost atins”, a spus pentru incont.ro vicepresedintele Agentiei pentru IMM-uri, Dumitru Nancu.

Pana pe 7 septembrie, Agentia pentru IMM-uri a evaluat aproape 800 de planuri de afaceri, insa doar 538 au primit aprobarea, 98 de planuri de afaceri fiind rambursate. 268 de tineri si-au semnat pana in acest moment contractele cu statul.

Guvernul le-a virat ori urmeaza sa le vireze (in functie de fiecare caz in parte) tinerilor in conturile CEC Bank finantarea de maximum 10.000 de euro. Intreprinzatorii vin apoi cu facturile si platesc direct prin intermediul ordinelor de plata, produsele si materiile prime de care au nevoie pentru desfasurarea activitatii firmelor create. Practic, intreprinzatorii debutanti nu intra in contact direct cu suma de bani primita de la stat.

Urmatorul pas consta in rectificarea bugetara, in vederea continuarii acestui program si in 2012.

 “Ne vom atinge in curand telul propus, acela de a crea 1.100 de intreprinderi”, a subliniat Nancu.

Initiativa de stimulare a tinerilor a creat 1.542 de locuri de munca, potrivit datelor AIPPIMM. In medie, fiecare societate cu raspundere limitata (SRL-D) a creat trei locuri de munca. Obiectivul programului este acela de a crea 10.000 de locuri de munca.

Ce afaceri si-au deschis tinerii care au primit finantare

Pana acum, s-au inregistrat online 4.794 de planuri de afaceri, din care 3au fost rezervate, urmand sa fie trimise spre aprobare, iar pe flux. Cei mai multi aspiranti la statutul de intreprinzatori-debutanti provin din Capitala (574) si judetele Cluj (369), Brasov (242), Dolj (209), Timis (185), Bihor (176) si Galati (175),potrivit datelor AIPPIMM.

Cei mai multi dintre tinerii care au primit acceptul AIPPIMM s-au orientat spre domenii precum intretinerea si repararea autovehiculelor (7%), fabricarea painii si a produselor de patisserie (6%), lucrari de constructii, (5%),  restaurante si transporturi rutiere de marfuri.

Printre activitatile companiilor infiintate de micii intreprinzatori se numara si comert cu amanuntul cu vanzare de produse alimentare, bauturi si tutun (89), de consultanta pentru afaceri si management (65), coafura si activitati de infrumusetare (61) si activitati de inginerie si consultanta tehnica legata de acestea (57).

Cum functioneaza programul?

Toti tinerii de pana in 35 de ani, care aspira la statutul de intreprinzatori-debutanti, se pot inscrie on line pe site-ul AIPPIMM.

Pentru a primi finantarea nerambursabila din partea statului, intreprinzatorii trebuie sa angajeze minimum doua persoane (cel mult noua) si sa reinvesteasca anual 50% din profit. Tinerii sunt scutiti de la plata taxei de inregistrare a firmei la Registrul Comertului si a contributiilor sociale pentru veniturile a maximum patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

Totodata, ei primesc garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

In vederea obtinerii finantarii, sunt trimise la CEC Bank, in limita bugetului anual, planurile de afaceri avizate de Agentie, care au obtinut cel putin punctajul minim (60 de puncte).

Daca dupa trei ani de activitate, intreprinderea deschisa prin acest program depaseste cifra de afaceri de doua milioane de euro, acesteia i se retrage titlul de SRL-D si nu mai beneficiaza de nici o facilitate din partea statului.

In ceea ce priveste firmele care nu devin profitabile si ajung in insolventa, acestea vor fi executate silit, iar intreprinzatorii vor trebui sa ramburseze finantarile primite prin intermediul acestui program.

Citeste si:

Dolarul ramane o moneda puternica. Euro si francul isi continua declinul

Pierderea bagajelor in aeroport devine istorie. Cum iti gasesti valiza ratacita cu ajutorul telefonului